![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Statyny zmniejszają ryzyko depresji u chorych na serce
27 lutego 2012, 10:02U pacjentów z chorobami serca, którzy zażywają obniżające poziom cholesterolu statyny, o wiele rzadziej rozwija się depresja (Journal of Clinical Psychiatry).
![](/media/lib/112/n-frytki-12eb402df86799c5845b02312c001259.jpg)
Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczową dietę
17 października 2014, 14:05Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczowe posiłki. Podczas badań na myszach zaobserwowano, że u samców prowadzą one do silniejszego stanu zapalnego i większego zagrożenia dla zdrowia. Dr Deborah Clegg z Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute uważa, że to pozwala wyjaśnić, czemu w wieku przedmenopauzalnym kobiety z nadwagą radzą sobie lepiej niż mężczyźni.
![](/media/lib/298/n-hadza-dd50318d8545b7cfb5b025fa162771b1.jpg)
Trucizna z Afryki nadzieją na męską pigułkę antykoncepcyjną
22 stycznia 2018, 12:00Afrykańscy myśliwi i wojownicy od wieków używają toksyny o nazwie ouabain. To uzyskiwana z roślin strofantyna, która jest szybko działającym silnym inhibitorem pompy sodowo-potasowej. Współczesna medycyna wykorzystuje ten środek w leczeniu arytmii i nadciśnienia. Niewykluczone, że na jego bazie uda się stworzyć lek antykoncepcyjny dla mężczyzn o odwracalnym działaniu.
![](/media/lib/505/n-ibuprofen1-0cd8a00722e1fca974520e6d59db5f7c.jpg)
Nieznany dotychczas mechanizm może wyjaśniać działanie popularnych środków przeciwbólowych
31 maja 2022, 08:44Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) jak aspiryna czy ibuprofen, są powszechnie stosowane w celu leczenia bólu i stanu zapalnego. Jednak nawet zażywane w podobnych dawkach, mogą mieć różny wpływ na różne choroby, w tym nowotwory czy choroby serca. Na przykład jedne NLPZ chronią przed chorobami serca, inne zaś zwiększają ryzyko ich wystąpienia. Naukowcy z Yale University odkryli właśnie nieznany dotychczas mechanizm, za pomocą którego NLPZ wpływają na organizm.
![Zakonserwowane ludzkie serce© wasavlicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1194604853_868247-79e76e1322da6a3dd8c85a3ee5e8f1ee.jpeg)
Co dzieje się ze starzejącym sercem
9 listopada 2007, 10:35Z każdym dodatkowym rokiem życia nasze serce coraz bardziej się kurczy, a jego zdolność przepompowywania krwi maleje nawet o 5%.
![](/media/lib/63/odkurzanie-285ddb1ba1ac0c65e24167870d3206d1.jpg)
Sprzątanie szkodzi kobietom
28 kwietnia 2010, 11:09Jak informują naukowcy z Uniwersytetu Stanforda, kobiety podczas wykonywania prac domowych narażone są na zwiększone ryzyko zachorowań na choroby płuc i serca. Wszystko przez to, że powietrze w pomieszczeniach może być nawet 10-krotnie bardziej zanieczyszczone niż na zewnątrz.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Dzięki genowi z wirusa serce odbudowało własny "rozrusznik"
17 grudnia 2012, 10:58Gdy zawodzi węzeł zatokowo-przedsionkowy (SA), nadrzędny ośrodek układu bodźcoprzewodzącego serca, niekiedy dochodzi do zwolnienia pracy serca, a nawet do jego okresowego zatrzymania. Można temu zaradzić, wszczepiając rozrusznik lub... wstrzykując zmodyfikowane genetycznie wirusy. Naukowcy z Cedars-Sinai Heart Institute wykazali bowiem ostatnio, że to skuteczny sposób na przekształcenie kardiomiocytów w komórki P węzła zatokowo-przedsionkowego.
![](/media/lib/148/n-szczepionka-dna-2efb434da59c3dff97c0a60ecdcd1d06.jpg)
Informacja nie wpływa na zachowanie
16 marca 2016, 13:01Testy genetyczne, dzięki którym możemy poznać ryzyko dotyczące możliwości zapadnięcia nowotwory płuc czy choroby serca, nie zmieniają zachowania ludzi - donoszą naukowcy z University of Cambridge
![](/media/lib/217/n-mieta-pieprzowa-21051ccabba76e5baf256fbf7d1339b1.jpg)
Olejek z mięty pieprzowej ułatwi połykanie
29 kwietnia 2019, 09:22Tabletki z olejkiem z mięty pieprzowej pomagają osobom z chorobami przełyku, uskarżającym się na problemy z połykaniem (dysfagię) i niekardiologiczny ból w klatce piersiowej po posiłku.
![](/media/lib/529/n-mieso-7f6026a60cac4757d22ab997cb25686a.jpg)
Czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju demencji
17 stycznia 2025, 10:19Spożywanie czerwonego mięsa to znany czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób. Nowe badania, przeprowadzone przez Mass General Bringham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute (MIT i Harvard), wykazały, że czerwone mięso – szczególnie przetworzone – zwiększa ryzyko demencji. Co więcej, naukowcy wykazali, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa takimi źródłami białka jak orzechy, rośliny strączkowe czy ryby, zmniejsza ryzyko demencji o około 20%.